’Havefigurer’ er en enorm populær trend I haveverdenen. Man fristes til at sige, at den, der vil skabe en have baseret på disse principper, er haveentusiasten, der lader fantasien få frit løb. Det er dine fantasier og ideer, der sættes i højsædet, og det er det der vil gøre din have til et virkeligt unikt sted. Fantasihaven kan afskærmes i højbede, i krukker, stensætninger, patioen og i det hele taget udendørs i enhver have. Begrebet ’Havefigurer’ i denne forbindelse hentyder til troldenes, nissernes, feernes og alfernes verden. De er væsner, der ikke er så gode til at bygge et hjem, og derfor vil alt det de laver blæse omkuld. Følgeligt skal der trold-piller-roevskabes små hjem, bede og i det hele taget steder, hvor disse forunderlige væsner kan trives og holde til. Og vi ved jo, at trolde i det rigtige humør påskønner de gaver, vi giver dem. De vil efterlade din have som et velsignet sted bevokset med smukke blomster, frugtbare bede med grøntsager, dybgrønne plæner alt sammen noget, der i sidste ende giver den lykkelige havemand de bedste rammer. I enhver fantasihave skal der selvfølgeligt være havetrolde helst masser af dem. Vi markedsfører fra Kingbo flere former for havetrolde, både de sjove trolde der bruger jorden som køleskab, og de dekorative trolde i alle størrelser og afskygninger.

De mystiske havetrolde, der nærmest skyder op af jorden på billederne her, er en påmindelse om den oprindelige overtro før kristendommens indførelse i Danmark. Havefigurer vil gøre sig godt i havens vilde hjørner, men selvfølgeligt også på sokler, piedestaler og i højbede for ikke at forglemme ved indgange eller som afmærkning af hjørner, hvor havens stier mødes. Mulighederne er legio, og de vil forlene din have med et skær af mystik og vildskab, der danner en god kontrast til det friserede og tæmmede stykke natur enhver have trods alt er.

Trolde i den nordiske mytologi samt havefigurer

En trold er et overnaturligt væsen kendt fra den nordiske mytologi og skandinaviske folklore. Oprindeligt var, trolde et negativt fænomen eller det samme som en jætte. Jætter i de folkelige overleveringer blev beskrevet som trolddomsagtige væsner, der spillede en afgørende rolle som bærere af naturens kræfter, der udløses som sne, kulde og ild. De holdt til i Jotunheim, som var en af de ni hjemverdner i skandinaviske sagn. De fandtes mestendels som gudernes og asernes fjender i myterne. Der er imidlertid ikke meget, der tyder på, at man så dem som onde væsner i tiden før kristendommens indførelse. Snarere var de eksponenter for den vilde natur. Jætter kunne derfor som den livgivende og farlige natur være til hjælp og til skade for mennesker og guder på en gang. Billedligt talt kunne de både være fabelagtigt smukke, eller også var de simpelthen afskyelige og fæle at se på lige som havefigurer. I oldnordiske kilder, var de væsener, der boede i isolerede sten, bjerge eller huler; de boede sammen i små familier, og de var kun undtagelsesvis gavnlige for nogen som helst.havefigur-oel

Senere, i den skandinaviske folkloristik blev trolde skabninger med deres egen ret, der boede langt væk fra mennesker. Det er i den forbindelse at trolden blev betragtet som noget frygteligt, man skulle holde sig gode venner med for ellers kunne det gå en ilde.

Trolde i dag har fået en renæssance i en række medier indenfor den nutidige populærkultur. Gøltrolden blev verdensberømt, filmtrolde, internettrolde, skovtrolde, bakketrolde, trolde i Harry Potter film og trolde i alle mulige eventyrfilm og computerspil – alt sammen har det bevaret vort image af disse eventyrvæsner.